LONDEN - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft in het geheim private luchtvaartmaatschappijen en nepbedrijven gebruikt om terreurverdachten te vervoeren. De CIA ontdook op deze manier regels in de luchtvaart waardoor het haar vluchten niet hoefde aan te melden bij de luchtvaartautoriteiten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport dat woensdag is verschenen. De geheime dienst voerde bijna duizend vluchten uit met vliegtuigen die weliswaar niet op naam stonden van de geheime dienst, maar in werkelijkheid volledig door de CIA werden gebruikt. Nog eens zeshonderd trips werden uitgevoerd met vliegtuigen die ten minste deels voor de CIA hebben gevlogen.

Veel van deze vluchten gingen door het Europese luchtruim, al is volgens Amnesty niet te zeggen of elke keer terreurverdachten werden vervoerd.

Schiphol

Een in het geheim door de CIA gebruikte Gulfstream V-zakenjet landde ten minste eenmaal op Schiphol, aldus Amnesty. Een ander zakenvliegtuig deed niet alleen meer dan honderd keer de beruchte gevangenis Guantanamo Bay op Cuba aan, maar ook Schiphol (tweemaal) en Groningen Airport Eelde (eenmaal).

Dit toestel is volgens Amnesty onder meer gebruikt om een verdachte Canadees naar het Midden-Oosten te vervoeren. Tijdens zijn dertien maanden durende opsluiting in Syrië werd deze Maher Arar naar eigen zeggen gemarteld.

Amnesty roept regeringen op ervoor te zorgen dat het gesleep met terreurverdachten stopt. Ook moeten autoriteiten verdachte gevallen actief gaan onderzoeken.