BANGKOK - De omstreden premier van Thailand, Thaksin Shinawatra, heeft dinsdag in een televisietoespraak zijn aftreden aangekondigd. Hij reageerde op de aanhoudende oppositie tegen zijn aanblijven. Hij wordt beticht van machtsmisbruik en zelfverrijking.

De eerste minister gaf aan dat hij als waarnemend premier in functie wil blijven totdat het parlement bijeenkomt om een nieuwe premier te kiezen. Dat gebeurt waarschijnlijk binnen een maand.

De verenigde oppositie tegen Thaksin beschouwde diens aankondiging op te stappen als een grote overwinning. "Dit zou niet zijn gebeurd als we onze krachten niet hadden verenigd", aldus een van de oppositieleiders in Bangkok.

De politieke partijen die tegen de premier ageerden, komen woensdag bijeen om de situatie te bespreken. Ze willen volgens Thaise media onder meer bepalen welke stappen nodig zijn om de eenheid in het Zuidoost-Aziatische land te herstellen.

Bhumibol

Thaksin verklaarde af te treden uit respect voor koning Bhumibol en voor de eenheid van het Thaise volk. De vorst zit dit jaar zestig jaar op de troon en Thaksin zei dat hij niet wil dat deze viering plaatsheeft te midden van een gespleten samenleving.

De vertrekkende premier zei lid te zullen blijven van het parlement. Ook zal hij zijn partij, de TRT, blijven aanvoeren. De machtsbasis van de premier brokkelde flink af omdat miljoenen Thai bij de parlementsverkiezingen zondag blanco stemden als een motie van wantrouwen tegen Thaksin.

De premier lag al maanden onder vuur. Hij zou wetten aanpassen ten behoeve van zijn persoonlijke of familiaire zakelijke belangen.

De Thaise oppositie had eerder dinsdag nog nieuwe acties tegen de premier aangekondigd. De Volksalliantie voor Democratie (PAD), een gelegenheidscoalitie, wilde blijven demonstreren tot de omstreden premier zijn ontslag zou indienen.

De oppositiepartijen stapten ook naar de rechter om de vervroegde parlementsverkiezingen van zondag ongeldig te laten verklaren. De politieke tegenstanders van de eerste minister hadden de stembusgang geboycot.

Uitslag

De uitslag is nog niet bekend, al lijkt wel zeker dat de TRT de verkiezingen heeft gewonnen. Door de boycot was er in veel kiesdistricten maar één kandidaat, van de partij van Thaksin.

Om een zetel in het parlement te kunnen bezetten, moest deze kandidaat 20 procent of meer van de stemmen halen en dat is in talrijke kiesregio's niet het geval geweest. Er komt daarom in deze districten een nieuwe stemronde op 23 april, waaraan ook de oppositie mag meedoen, oordeelde de centrale kiescommissie dinsdagavond. Daarna kan het nieuwgekozen parlement bijeenkomen.