DEN HAAG - Het Nederlandse marinefregat De Zeven Provinciën heeft dinsdag waarschuwingsschoten gelost om in de Indische Oceaan de kaping te verhinderen van een Zuid-Koreaans schip. Dat heeft het Ministerie van Defensie dinsdag bevestigd.

Hoewel ook het Amerikaanse vliegdekschip Theodore Roosevelt in actie kwam, wisten de kapers met het schip de Somalische wateren te bereiken. In de territoriale wateren van Somalië mogen geen buitenlandse schepen komen.

"We hebben gedaan wat we konden zonder de bemanning van het schip in gevaar te brengen", aldus de woordvoerster van het ministerie. Het gekaapte schip is de Dong Won. Hoeveel bemanningsleden er aan boord zijn, is niet bekend.

Task Force

Het Nederlandse marineschip heeft momenteel het bevel over de Task Force 150, het maritieme onderdeel van operatie Enduring Freedom. Belangrijkste taak van de Nederlanders is het bestrijden van terrorisme in de wateren in de Indische Oceaan. De bemanning van De Zeven Provinciën haalde in maart nog 27 opvarenden van een brandend containerschip in de Golf van Aden.