DEN HAAG - Minister Bot van Buitenlandse Zaken brengt medio juli een bezoek aan Venezuela. Een uitnodiging om halverwege deze week te komen moest hij afslaan vanwege verplichtingen in de Tweede Kamer. Dat zei Bot dinsdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Volgens de minister is er geen sprake van een diplomatieke crisis tussen Nederland en Venezuela, ondanks ondiplomatieke taal over en weer tussen Nederland en Venezuela.

De Venezolaanse president Hugo Chávez noemde minister Kamp van Defensie maandag "een pion van Washington". Kamp had vorige maand in een Kamerdebat aan Chávez gerefereerd als een ondiplomatieke volkspopulist met veel geld "die met grote ogen kijkt naar die paar snippertjes voor de Venezolaanse kust die deel uitmaken van het Koninkrijk der Nederland."

Heel gelukkig

Bot wilde dinsdag niet reageren op de laatste opmerkingen van Chávez over Kamp en benadrukte de goede betrekkingen tussen Nederland en Venezuela. "Er is helemaal niets aan de hand", aldus Bot. Volgens hem is Venezuela er wel "bang voor" dat Nederland de soevereiniteit over de Antillen zou willen opgeven. "Maar daar is geen sprake van. We willen geen afstand doen en niets overdragen." Chávez is volgens Bot "heel gelukkig" met de Nederlandse soevereiniteit op de Antillen.