BAGDAD - Het Iraakse tribunaal dat Saddam Hussein berecht, heeft aanklachten tegen de voormalige dictator voor de volkerenmoord op Koerden bij de openbare aanklager ingediend. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor een nieuw proces tegen Saddam Hussein. Dat heeft een woordvoerder van het tribunaal dinsdag laten weten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Rechter Al Juhi zei op een persconferentie dat ook zes medewerkers van Saddam Hussein zijn aangeklaagd. Onder hen is de neef en de adviseur van de verdreven dictator, Ali Hassan Al Majid, die onder de bijnaam Ali Chemicali bekend is. De aanklachten gaan over een aantal acties eind jaren tachtig in Iraaks Koerdistan. Duizenden mannen en vrouwen zijn toen gedood.

Ali Chemicali zou een prominente rol hebben gespeeld in de aanval met gifgassen op het Koerdische dorp Halabja in 1988. Daardoor kwamen ongeveer 5000 mensen om het leven.

Dujail

Volgens aanklagers begint het nieuwe proces tegen Saddam Hussein en zijn medeverdachten mogelijk volgende maand. Saddam Hussein staat op dit moment met zeven medeverdachten terecht als verantwoordelijke voor de moord op 148 inwoners van de sjiitische plaats Dujail in 1982. Zij werden geëxecuteerd na een mislukte aanslag op het konvooi van de oud-dictator.

Tegen Saddam lopen nog andere aanklachten waaronder die wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Voor elke zaak kan Saddam Hussein de doodstraf krijgen indien schuldig bevonden.

Vonnis

De rechtbank zal waarschijnlijk pas een vonnis over Saddam Hussein uitspreken, wannneer in verschillende processen alle aanklachten tegen de oud-president aan bod zijn gekomen. Dat heeft de Iraakse president Jalal Talabani dinsdag laten weten. "Ik geloof dat de rechtbank werkt aan een plan waarbij hij berecht zal worden voor alle misdaden en pas hierna een vonnis zal worden geveld", aldus de president.