DEN HAAG - De antirookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) heeft bijna genoeg handtekeningen verzameld om in mei, als het Burgerinitiatief in de Tweede Kamer ingaat, voor te stellen het roken in de horeca aan banden te leggen. Voorzitter W. van den Oetelaar van CAN heeft dat dinsdag gezegd.

Via het Burgerinitiatief kunnen Nederlanders zelf vanaf 1 mei een onderwerp aandragen waar de Tweede Kamer zich over moet uitspreken. De initiatiefnemers moeten dan in totaal 40.000 handtekeningen onder Nederlanders hebben verzameld. CAN zegt er iets meer dan 30.000 te hebben, en verwacht de andere 10.000 de komende weken "fluitend" binnen te halen.

Rookvrije werkplek

De Tweede Kamer heeft in 2003 besloten elke Nederlander een rookvrije werkplek te garanderen. Dat betekent dat er op bedrijven en instellingen niet meer mag worden gerookt. De wet is in 2004 ingegaan. Voor het horecapersoneel werd toen een uitzondering gemaakt. Als het personeel niet meer in aanraking mocht komen met tabaksrook, zou dat de facto betekenen dat bezoekers van cafés en dergelijke niet meer zouden mogen roken. Een ruime meerderheid van de Kamer vond dat toen te ver gaan. CAN wil dit besluit nu terugdraaien.

Een burgerinitiatief geldt volgens de regels alleen voor onderwerpen die langer dan twee jaar geleden op de agenda van de Tweede Kamer hebben gestaan. Volgens een medewerker van de Kamer heeft het parlement ongeveer zes maanden geleden nog gestemd over de Tabakswet. Hij verwacht dat het voorstel van de antirookorganisatie voor het burgerinitiatief dus door de toetsingscommissie zal worden afgewezen.

Waarschijnlijk is CAN de eerste organisatie die in mei, via het burgerinitiatief, een concreet voorstel indient om op de agenda van de Kamer te zetten. Hij verwacht voldoende steun te krijgen in het parlement om zijn voorstel voor een rookvrije werkplek voor horecapersoneel in stemming te kunnen brengen.