PARIJS - Vele honderdduizenden Fransen zijn dinsdag weer de straat opgegaan om te betogen tegen een omstreden arbeidswet voor jongeren. Die maakt het werkgevers eenvoudiger om jong personeel met een eerste arbeidscontract te ontslaan.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens de vakbonden deden er dinsdag zelfs drie miljoen mensen mee aan acties. De politie hield het op aanmerkelijk minder personen.

Ongeveer 700.000 betoogden volgens de organisatoren in Parijs en nog eens een kwart miljoen protesteerde in Marseille. In Bordeaux telden tegenstanders van de wet 115.000 deelnemers. In Nantes trokken volgens hen 75.000 betogers vreedzaam door de straten. In totaal waren er zeker tweehonderd protestmarsen en andersoortige acties in het land met, volgens de vakbonden, steeds tienduizenden deelnemers.

Marsen

De politieke oppositie, vakbonden en studentenorganisaties zeiden eerder al te hopen het succes van vorige week te herhalen. Toen werd ook massaal gehoor gegeven aan oproepen tot marsen en werkonderbrekingen.

Het openbare leven werd dinsdag door stakingen minder verstoord dan bij de vorige demonstratie, op 28 maart. Zo bleef 80 procent van de treinen gewoon rijden en reden de metro's vrijwel op tijd.

Scherpe kantjes

President Chirac stelde de wet eind vorige week in werking, maar beloofde ook aanpassingen die de scherpe kantjes eraf moeten halen.

Franse kranten meldden maandag dat premier De Villepin bij het zoeken naar een oplossing opzij is geschoven. Zijn aartsrivaal, minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy, zou nu gesprekken met tegenstanders van de wet leiden. Sarkozy heeft nooit onder stoelen en banken geschoven dat hij weinig enthousiast is over de wet.