ALEXANDRIA - De van terrorisme verdachte Zacarias Moussaoui komt in aanmerking voor de doodstraf. Dat heeft de jury besloten in het proces tegen de 'twintigste kaper' bij de aanslagen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten. Het is de eerste en enige Amerikaanse rechtszaak over de terreurdaden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Jullie zullen nooit mijn bloed krijgen. God vervloeke jullie allemaal", reageerde de terreurverdachte Moussaoui maandag op het oordeel van de jury.

Volgens de jury in Alexandria (Virginia) was de betrokkenheid van Moussaoui groot genoeg om hem in aanmerking te laten komen voor de doodstraf, aldus een woordvoerder van de rechtbank. De rechtszaak gaat nu een nieuwe fase in.

Daarin zal dezelfde jury, bestaande uit negen mannen en drie vrouwen, oordelen of Moussaoui (37) de doodstraf ook echt zal krijgen of levenslang in de gevangenis moet blijven. In de nieuwe reeks zittingen mogen ook nabestaanden van slachtoffers aan het woord komen.

Gelogen

De jury concludeerde dat Moussaoui tegen de federale recherche FBI had gelogen, toen hij drie weken voor de aanslagen van 11 september was gearresteerd. Zijn leugens leidden tot zeker één dode op de bewuste dag, aldus de jury.

Tijdens de rechtzaak bekende de verdachte schuld. Hij gaf toe betrokken te zijn geweest bij de beraming van de aanslagen met vliegtuigen. Naar zijn zeggen was het terroristenleider Osama bin Laden zelf die hem de opdracht had gegeven om een vijfde vliegtuig te kapen en dat in het Witte Huis te boren.

Opgepakt

De 37-jarige Fransman van Marokkaanse afkomst werd een paar weken voor de aanslagen opgepakt, nadat hij achterdocht had gewekt op een vliegschool. Hij hield in de gevangenis tegen verhoorders zijn mond over de ophanden zijnde gruweldaden.

Woensdag hadden aanklagers en verdediging hun slotpleidooien gehouden. Volgens de advocaten van Moussaoui had de Amerikaanse regering kunnen weten dat er grootschalige aanslagen ophanden waren door informatie van veiligheidsdiensten.