DEN HAAG - Minister Bot van Buitenlandse Zaken is bang dat er "allerlei nieuwe Fidel Castro's" zullen opstaan in Zuid Amerika als Europa "niet beter de vinger aan de pols houdt en landen alleen laat zwemmen".

Dat zei de bewindsman in een interview met het NRC Handelsblad direct na afloop van het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Argentinië. Bot constateerde dat er een "krachtige linkse wind" door het Zuid-Amerikaanse continent waaide. "Omdat de Amerikanen in hun achtertuin steeds minder geliefd zijn, loop je het risico dat de leiders zich hier in een raar soort vacuüm ontwikkelen".

Bot bepleitte volgens zijn woordvoerder een nauwere betrokkenheid van Europa bij het continent, ook van de kant van Nederland. Een open markteconomie en democratie zijn volgens hem noodzakelijk om het continent stabiel te krijgen, niet de ontwikkeling van semi-communistische systemen.

Chavez

Bot deed zijn uitspraken nog voor de Venezolaanse president Chavez zijn collega Kamp van Defensie zondag de mantel uitveegde in een televisieshow. Chavez bestempelde Kamp als een pion van de VS die de wereldwijde campagne tegen zijn linkse regering steunde, omdat de Nederlandse minister tot de "extreem-rechtse vleugel" behoorde.

Kamp had de woede van Chavez zelf over zich afgeroepen toen hij eerder in de Tweede Kamer de Venezolaanse president omschreef als een onverdraagzame populist die het gemunt heeft op de vlak voor de Venezolaanse kust gelegen eilanden Curaçao, Aruba en Bonaire.

Vriendschappelijke voet

Kamp weigerde maandag te reageren op de uitlatingen van Chavez en ook Bot voelde er niets voor het vuurtje verder aan te wakkeren. Volgens de woordvoerder van Bot staan Nederland en Venezuela nog altijd op vriendschappelijke voet met elkaar. Mogelijk dat de Tweede Kamer Bot dinsdag tijdens het mondelinge vragenuur nog uitleg zal vragen over de kwestie.