AMSTERDAM - Mensen die dieren mishandelen, moeten voor maximaal tien jaar een verbod kunnen krijgen om beesten te houden. Verder moet de gevangenisstraf voor dierenbeulen worden verhoogd van twee naar maximaal drie jaar. Dat staat in een wetsvoorstel dat LPF-Kamerlid Joost Eerdmans en zijn PvdA-collega Aleid Wolfsen maandag indienen in de Tweede Kamer.

Uit cijfers van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) blijkt dat in 2004 bijna 2100 mishandelde of verwaarloosde dieren in beslag zijn genomen. Volgens de LPF gaat het in veertig procent van de gevallen om mensen die hier eerder voor zijn veroordeeld. Daarom moet de rechter volgens de partij de mogelijkheid krijgen een houdverbod op te leggen. Worden toch dieren gehouden, dan krijgt de dierenbeul een boete of celstraf.

Begin vorig jaar pleitte de Dierenbescherming ook voor een houdverbod voor mensen die bij herhaling dieren mishandelen. "Sommige mensen leren het immers nooit." Eerdmans diende toen met collega's van PvdA, GroenLinks, D66, SP, ChristenUnie en de Groep Wilders een verzoek in bij de ministers van Justitie en Landbouw. Het LPF-Kamerlid gaf destijds aan 'zo nodig' een wetsvoorstel in te dienen.

Momenteel kunnen dierenbeulen maximaal een boete krijgen van 11.250 euro, maar rechters leggen die volgens de LPF zelden op.