LONDEN - Groot-Brittannië heeft vanaf maandag een nieuwe centrale veiligheidsdienst die de grote georganiseerde misdaad te lijf moet gaan. De nieuwe dienst, gemodelleerd naar de Amerikaanse FBI, zal zich vooral richten op drugshandel, mensensmokkel, fraude en netwerken van pedofielen. Premier Blair opent de Serious Organized Crime Agency (SOCA) tijdens een officiële ceremonie op maandag.

Kort voor de lancering zei Blair tegen de BBC dat de oprichting van de SOCA noodzakelijk is geworden om de "zeer ingewikkelde, georganiseerde misdaad van de 21e eeuw" aan te kunnen pakken. De SOCA zal de taken van drie andere diensten die zich nu met de zware misdaad bezighouden, overnemen. Het gaat om de grootste reorganisatie van de Britse politie sinds 1964. Ongeveer 4000 agenten, computerspecialisten en financiële experts komen bij de SOCA in dienst.

Zeker 140 agenten worden in het buitenland gestationeerd. Zij worden ingezet in onder meer Oost-Europa, Colombia en Afghanistan. De Britten zullen in veel gevallen samenwerken met politiediensten in de landen waar zij zijn gevestigd.