AMSTERDAM - Willem Holleeder heeft verschillende ambtenaren van politie en justitie omgekocht. De veronderstelde topcrimineel heeft honderdduizenden euro's betaald voor geheime politie-informatie. Daardoor wist hij wat de politie van hem wist en wat ze van plan waren. Dat staat in verklaringen die Willem Endstra voor zijn dood in mei 2004 bij de politie heeft afgelegd, schrijft Algemeen Dagblad maandag.

Holleeder zou onder meer hebben beschikt over geheime rapporten van de Criminele Inlichtingen Eenheden. Ook zou Holleeder weten welke criminelen in het geheim voor de politie werkten. Volgens de krant kon dit alleen bekend zijn bij een kleine groep Amsterdamse rechercheurs en de opsporingstop.

Ook zou Holleeder op de hoogte zijn geweest van de gesprekken die Endstra met de politie voerde omdat hij Endstra zou hebben afgeperst. De veronderstelde crimineel zou tegen Endstra hebben gezegd dat vluchten geen zin had, omdat hij met zijn 'politiecontacten' binnen een dag zou weten waar hij zat. Endstra had volgens de krant ook voordeel van de contacten van Holleeder. Voordat de politie afluisterapparatuur in het kantoor van Endstra installeerde, zou Holleeder hem hebben getipt.