PRAAG/BOEDAPEST - In verband met het aanhoudende hoogwater is in meerdere Midden-Europese gebieden de noodtoestand uitgeroepen. In Oostenrijk moest een dorp worden ontruimd na een dambreuk.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De premier van Hongarije, Gyurcsany, kondigde voor zwaargetroffen regio's in het noorden en midden van het land de noodtoestand af. Een van de probleemgebieden is een 150 kilometer lange strook langs de Donau met de hoofdstad Boedapest.

Honderden mensen, onder meer in Boedapest, moesten hun huis verlaten en ook maandag riepen de autoriteiten omwonenden op elders hun heil te zoeken. Meerdere plaatsen zijn van de buitenwereld afgesneden.

Tsjechië

De Tsjechische regering riep eerder al de noodtoestand uit voor zeven van de veertien regio's in het land. Het besluit volgde op een spoedzitting van het kabinet. De noodtoestand, die vooralsnog een week duurt, geldt onder meer voor het noordelijke district Usti nad Labem. Daar staat de Elbe bijna zeven meter boven zijn normale peil.

Premier Paroubek houdt er rekening mee dat de situatie nog verder verslechtert door smeltende sneeuw in de bergen. In Tsjechië kostte de wateroverlast tot nu toe aan zeven mensen het leven. Duizenden Tsjechen moesten huis en haard verlaten.

Oostenrijk

In het noordoosten van Oostenrijk, vlak bij de grens met Slowakije, kwam het dorp Dürnkrut in de nacht van zondag op maandag onder water te staan na een dambreuk in de rivier March. Ongeveer 250 woningen werden ontruimd. Het treinverkeer tussen Oostenrijk en Tsjechië moest worden stilgelegd.

In de Duitse deelstaat Saksen zal het water dinsdag zijn hoogste stand bereiken. Maandag steeg de hoofdrivier in het gebied, de Elbe, elk uur nog met een centimeter.

Maar volgens deskundigen wordt met de verwachte 7,70 meter in Dresden het record van 2002, 9,40 meter, zeker niet gehaald. Vier jaar geleden kostte de watersnood 21 mensen het leven.