CARACAS - President Hugo Chávez van Venezuela heeft de Nederlandse minister Henk Kamp van Defensie een "pion van Washington" genoemd. Kamp suggereerde onlangs dat Chávez de Nederlandse Antillen en Aruba onder zijn controle wil brengen.

In zijn wekelijkse tv-programma Aló Presidente las de Venezolaanse president zondagavond een verklaring voor. Volgens Chávez passen de "leugens" van Kamp in de "wereldwijde campagne" van de Verenigde Staten tegen hem. Chávez zei dat Venezuela en de Nederlandse Antillen juist "goede buren" zijn.

Truc

Chávez benadrukte dat "de aanval (van Kamp) van de Verenigde Staten komt, ofschoon via een truc". De president zei dat Kamp aan de Amerikaanse campagne tegen Venezuela meedoet omdat de minister "een man van de extreem rechtervleugel is". De linkse populist Chávez heeft het regelmatig aan de stok met de VS en zei onlangs te vermoeden dat Amerika de Nederlandse Antillen en Aruba als een militaire basis wil gebruiken voor een aanval op Venezuela.

Volkspopulist

Kamp noemde Chávez op 9 maart een onverdraagzame volkspopulist met veel geld "die met grote ogen kijkt naar de snippertjes voor de kust van Venezuela, die onderdeel vormen van het Nederlands Koninkrijk". Daarmee doelde Kamp op de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao.

Kamp zei verder dat de Nederlandse krijgsmacht een aanval van Venezuela gemakkelijk kan pareren omdat het land met slechts een tweedehands marineschip geen enkele partij zou zijn voor de Nederlandse marine. Op de Antillen en Aruba ontstond grote commotie over de uitspraken van Kamp, die volgens sommige Antilliaanse politici als een oorlogsverklaring kan worden opgevat.