SYDNEY - Australië en China hebben maandag een verdrag ondertekend voor de levering van grote hoeveelheden Australisch uranium aan China. Peking heeft beloofd het nucleaire materiaal alleen te gebruiken voor vreedzame doeleinden en niet voor de productie van atoomwapens.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het akkoord werd in Sydney ondertekend in aanwezigheid van de Australische premier John Howard en zijn Chinese collega Wen Jiabao, die op bezoek is in Australië. Volgens Australische functionarissen gaat Australië ongeveer 20.000 ton uranium per jaar aan China leveren. De export begint waarschijnlijk pas in 2010, omdat Australië nog vastzit aan bestaande contracten met andere landen.

Australië, dat over 40 procent van de wereldwijde uraniumvoorraden beschikt, heeft zelf geen kerncentrales maar levert momenteel uranium aan 36 andere landen. Het land verdient daar jaarlijks honderden miljoenen dollars mee.

Economie

China heeft met zijn sterk groeiende economie een grote behoefte aan energie. Het land is nog sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen, maar de Chinese regering wil de komende jaren tientallen kerncentrales uit de grond stampen.