WASHINGTON/LONDEN - Amerikaanse terrorismedeskundigen verwachten dat Iran een eventuele militaire aanval van de Verenigde Staten zal beantwoorden met terreuracties overal ter wereld. Iran zou aanvallen op Amerikaanse doelen kunnen uitvoeren in Irak, waar agenten van het islamitische land al volop aanwezig zouden zijn.

Ook aanslagen in de VS of Europa zijn volgens de experts mogelijk, berichtte The Washington Post zondag. De krant baseert zich op bronnen binnen de veiligheidsdiensten. Volgens die bronnen zijn het Iraanse ministerie van Inlichtingen en Veiligheidsdiensten, de Iraanse Revolutionaire Garde en de in Libanon actieve Hezbollah veel beter georganiseerd dan het terreurnetwerk Al Qaida.

Diplomatie

De VS houden de mogelijkheid van een militaire aanval op Iran open, maar zeggen het conflict over het Iraanse kernprogramma diplomatiek te willen oplossen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, herhaalde dat zondag. "We denken dat de diplomatie een kans heeft. Iran is geen Irak. Ik weet wat de mensen denken, maar de omstandigheden zijn anders", zei Rice voor de Britse tv-zender ITV. Ook de Iraanse gezant bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) benadrukte dat Teheran en Washington de kwestie op vreedzame wijze moeten oplossen.

Geheim overleg

Volgens de Britse krant The Sunday Telegraph heeft de Britse regering maandag een geheim overleg over de mogelijkheid van een aanval op Iran. Daarbij zouden hoge functionarissen van de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken en medewerkers van premier Tony Blair betrokken zijn. De Britse regering heeft het bericht zondag tegengesproken.

De Britten zouden volgens de krant geloven dat een aanval onder leiding van de Verenigde Staten "onontkoombaar" is, als Teheran niet voldoet aan de eisen van de Verenigde Naties. De VN-Veiligheidsraad heeft Iran deze week dertig dagen de tijd gegeven om de verrijking van uranium op te schorten.

Kernbom

Het IAEA gelooft dat een belangrijk deel van het Iraanse kernprogramma gericht is op de verrijking van uranium. De internationale gemeenschap vreest dat het land een kernbom wil maken, maar Iran zegt het spul nodig te hebben voor het opwekken van kernenergie.

Onderwaterraket

Iran maakte zondag bekend dat het met succes een onderwaterraket heeft getest waarmee oorlogsschepen en onderzeeërs kunnen worden vernietigd. Volgens Teheran is de raket een van de snelste ter wereld, waardoor hij de defensiesystemen van vijandelijke schepen kan ontwijken.

Iran vuurde afgelopen vrijdag bij wijze van experiment ook al een raket af die onzichtbaar zou zijn op radarapparatuur. Het zou gaan om een Fajr 3-raket die verscheidene doelen tegelijk zou kunnen aanvallen. Wapenexperts uit onder meer Israël twijfelen aan de Iraanse lezing. De beschrijving van het projectiel zou op die van de Russische Iskander E-raketten lijken.