JERUZALEM - De Arbeidspartij in Israël heeft haar eigen leider Amir Peretz bij president Moshe Katsav voorgedragen als formateur van een nieuwe regering. Prominenten van de Arbeidspartij stelden zondag dat Peretz waarschijnlijk beter in staat is een brede coalitie te vormen dan waarnemend premier Ehud Olmert van de middenpartij Kadima.

Kadima won in de verkiezingen van dinsdag 29 van de 120 Knesset-zetels en is daarmee de grootste partij. De Arbeidspartij kreeg er twintig.

Traditie

Het is gebruikelijk dat de leider van de grootste groepering de opdracht krijgt een nieuwe regering te vormen. Functionarissen van de Arbeidspartij zijn echter van mening dat dit keer van de traditie kan worden afgeweken. Voor het eerst heeft de grootste partij niet meer dan dertig zetels. Volgens generaal Eitan Cabel van de Arbeidspartij hebben de kiezers niet onmiskenbaar voor Kadima gekozen.

De Israëlische krant Haaretz berichtte in de zondageditie dat functionarissen van de Arbeidspartij bij de vorming van een coalitie Kadima buitenspel willen zetten. Ze zouden met steun van rechtse partijen een 'sociale front'-regering willen vormen.

Minister van Financiën

Kadima en Arbeidspartij zijn het er niet over eens welke groepering in een coalitieregering de post van minister van Financiën moet krijgen. De Arbeidspartij wil die post graag hebben, omdat die van cruciaal belang is voor het uitzetten van een sociaal beleid. Kadima wil echter ook de minister voor dat departement leveren.