UTRECHT - GroenLinks moet op zoek naar een nieuwe voorzitter. Herman Meijer heeft zondag besloten wegens de affaire-Pormes af te treden. De andere bestuursleden blijven op verzoek van Meijer aan.

Dat is de uitslag van het spoedberaad dat de top van de partij zondag in Utrecht heeft gevoerd. GroenLinks kwam bijeen om te spreken over de gevolgen van een beslissing van de partijraad van zaterdag om het royement van het Eerste Kamerlid Pormes ter herzien. Pormes was geroyeerd, omdat hij zou hebben gelogen over zijn verleden als activist.

Motie van wantrouwen

Meijer beschouwt het besluit van de partijraad, dat door het voltallige bestuur wordt betreurd, als een motie van wantrouwen. De fractie van GroenLinks in de Eerste Kamer gaf zondag aan niet meer te willen samenwerken met Pormes en wil dat hij zijn zetel ter beschikking stelt. De senator denkt over dat verzoek na.

Guerrillatraining

Met een meerderheid van dertig van 56 stemmen maakte de partijraad het royement ongedaan. Sam Pormes was in november geroyeerd, aangezien hij de partij onjuist had geïnformeerd. Hij zou niet de waarheid hebben verteld over een guerrillatraining die hij in Jemen zou hebben gehad en contacten met Molukse treinkapers.

Het royement werd uitgesproken na een onderzoek dat door de partij zelf was verricht. Pormes, die op 28 november zijn werkzaamheden als senator opschortte, ging aanvankelijk zonder succes in beroep bij de geschillencommissie van de partij. De partijraad steunde evenwel het verweer dat hij tegen het royementsvoorstel had ingediend.

Pormes (1954), maakte sinds juni 2001 deel uit van de GroenLinks-fractie in de Eerste Kamer, die uit vijf leden bestaat.