BAGDAD - De Amerikaanse en Britse minister van Buitenlandse Zaken, respectievelijk Condoleezza Rice en Jack Straw, zijn zondag naar Irak gereisd. Het bezoek was waarschijnlijk om veiligheidsredenen niet aangekondigd. Rice bracht de afgelopen twee dagen in Groot-Brittannië een bezoek aan haar Britse collega.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Rice zei in Bagdad dat zij en haar collega er op aandringen dat de onderhandelingen over de vorming van een regering van nationale eenheid snel met succes worden afgerond. Het is tijd voor een nieuwe regering, aldus Rice.

Vorming regering

De twee bewindslieden praten in Bagdad met onder meer de demissionaire premier Ibrahim al-Jaafari en president Jalal Talabani. Sinds de verkiezingen van half december is in Irak een politieke impasse ontstaan over de vorming van een regering.

Volgens bronnen rond Straw en Rice, maakten de twee bewindslieden in het overleg met Talabani duidelijk dat Irak een premier moet krijgen die de Irakezen kan verenigen. Straw en Rice zouden hebben gezegd dat Jaafari die kwaliteit niet heeft.

Sjiitische voorman

Jaafari wil premier blijven in de nieuw te vormen ploeg. Volgens tal van Iraakse politici zou de vorming van een regering eenvoudiger zijn als Jaafari plaatsmaakt voor en andere sjiitische voorman. Volgens zijn critici is Jaafari er als interimpremier niet in geslaagd economische en politieke stabiliteit te realiseren.