DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende brengt deze week een vijfdaags bezoek aan Australië. Dat staat in het teken van vierhonderd jaar betrekkingen tussen Nederland en Australië.

Kapitein Willem Janszoon was in 1606 de eerste Nederlander die het land aandeed met het VOC-schip Duyfken.

Thema's

In de viering van vierhonderd jaar betrekkingen tussen beide landen staan vier thema's centraal. Het eerste wordt gevormd door de Nederlandse ontdekkingen in de tijd van de VOC. De verdediging van Australië door Nederland in de Tweede Wereldoorlog en de emigratie naar het land in de periode van 1947 tot 1971 zijn het tweede en derde. De huidige betrekking tussen de beide landen vormen het laatste thema. Deze thema's vormen ook de leidraad van het bezoek van Balkenende.

'Hecht en productief'

Op de laatste dag van zijn bezoek ontmoet Balkenende donderdag zijn Australische collega John Howard in de stad Fremantle. Daar wonen zij het vertrek bij van een replica van VOC-schip Duyfken, dat een reis om Australië zal maken. Howard heeft de relatie met Nederland eerder omschreven als 'hecht en productief'. Volgens hem bestaat tussen beide landen een uitgebreid netwerk op zakelijk, persoonlijk en regeringsniveau.

Galadiner

Het jubileumjaar werd eind januari geopend met een galadiner in de Haagse Ridderzaal. Prinses Máxima, prins Willem-Alexander, de Australische minister van buitenlandse zaken Alexander Downer en de Nederlandse coach Guus Hiddink van het Australische voetbalelftal waren enkele van de aanwezigen. Vorige week sloeg Balkenende het eerste Australië Vijfje in Den Haag. Ook in Australië wordt deze week een jubileummunt geslagen.