NIEUWENDIJK - De politie heeft zaterdagavond bij een grote verkeerscontrole op de A27 bij Nieuwendijk negen mensen aangehouden. Dat heeft de politie zondag laten weten. Van de arrestanten werden er zeven aangehouden omdat ze drugs bij zich hadden. Twee Amsterdammers reden in een waarschijnlijk in Spanje gestolen auto.

De actie controle was opgezet door de vrijwillige politie van de korpsen Midden- en West-Brabant en Zuid-Holland-Zuid. Ook de marechaussee, 3VO, de Belastingdienst, het KLPD, de ANWB en Rijkswaterstaat deden mee aan de controle. Dat liet een woordvoerster van de politie weten.

In totaal werden 1729 autobestuurders gecontroleerd. De politie schreef bij elkaar 88 bekeuringen uit, onder meer voor het rijden zonder gordel, niet handsfree bellen en geen rijbewijs kunnen tonen. Een man had een wapenstok bij zich. Acht bestuurders hadden te veel alcohol op.

Automobilisten konden kapotte autoverlichting ter plaatse laten herstellen door de ANWB. Repareren betekende geen bekeuring. Van deze mogelijkheid hebben tientallen autobestuurders gebruik gemaakt.

In totaal waren 160 agenten op de been onder wie 70 vrijwillige agenten. Zij hebben in het dagelijks leven een andere baan.

In hun vrije tijd helpen ze met toezicht houden, begeleiding van evenementen en verkeerscontroles. Dat vrijwilligers zo'n grote verkeerscontrole op poten zetten, is volgens de woordvoerster uniek. De actie duurde tot middernacht.