NEW YORK - Groot-Brittannië heeft in de VN-Veiligheidsraad een ontwerpresolutie opgesteld die het mogelijk moet maken dat de voormalige Liberiaanse president Charles Taylor in Nederland wordt berecht. Het Speciale Hof voor Sierra Leone heeft gevraagd om berechting van de 58-jarige Taylor in een dependance van het Hof in Den Haag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De oud-president is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone, die duurde van 1991 tot 2002. De ontwerpresolutie wordt naar verwachting begin volgende week aangenomen. Volgens de Britse afgevaardigden bij de Verenigde Naties moet eerst de veiligheid van Taylor in Nederland worden gegarandeerd.

Donaties

Taylor wordt maandagmiddag voorgeleid in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. De advocaat van Taylor, Richard Flomo, zei zaterdag dat zijn cliënt zal verklaren niet schuldig te zijn aan oorlogsmisdaden. Flomo zei ook dat Taylor, die tijdens zijn presidentschap miljoenen vergaarde, geen geld meer heeft voor zijn verdediging. Hij vroeg "goedwillende mensen" voor donaties om de proceskosten te betalen.

De Amerikaanse immigratiedienst meldde zaterdag dat een zoon van Taylor, Charles McArthur Emmanuel, op het vliegveld van Miami is gearresteerd wegens paspoortfraude. Emmanuel, ook bekend als Charles 'Chuckie' Taylor jr., werd donderdag aangehouden, toen hij uit Trinidad de Verenigde Staten wilde binnenkomen. Hij ontkende tegenover de douane de zoon van Charles Taylor te zijn. Emmanuel (29) was tijdens het regime van zijn vader hoofd van de presidentiële veiligheid in Liberia.