BILBAO - Tienduizenden Basken hebben zaterdag in de Noord-Spaanse stad Bilbao op vreedzame wijze gedemonstreerd voor onafhankelijkheid van de Baskische regio.

Amnestie

De betogers eisten ook amnestie voor politieke gevangenen die lid zouden zijn van de verboden separatistische Baskische partij Batasuna. Dit is de politieke arm van de terreurbeweging ETA, die vorige week een permanent staakt-het-vuren afkondigde.

Batasuna riep ook op tot een inzamelingsactie voor de borgtocht van Batasuna-leider Arnaldo Otegi en twee andere leiders die in Madrid gevangen zitten. Voor hun borgtocht is 650.000 euro nodig.

Honderden gevangenen

In Spanje zitten vijfhonderd aanhangers van de ETA vast en in Frankrijk nog eens 160. Volgens de krant El País zullen de gedetineerden worden overgebracht naar gevangenissen in Baskenland.

De ETA kondigde vorige week onverwacht een "permanent staakt-het-vuren" aan. De Spaanse regering is bereid om over enkele maanden vredesbesprekingen met de ETA te beginnen op voorwaarde dat de beweging de wapens definitief neerlegt. De onafhankelijkheidsstrijd van de ETA heeft de afgelopen 38 jaar meer dan achthonderd mensen het leven gekost.

Nu een einde is gekomen aan de gewapende strijd zijn in Baskenland de meningen over de toekomst verdeeld. Gematigde Baskische nationalisten zijn tevreden met meer autonomie, maar aanhangers van Batasuna en ETA blijven op vreedzame wijze volledig zelfbestuur nastreven.