PARIJS - De linkse oppositiepartijen in Frankrijk hebben zaterdag het compromisbesluit van president Chirac verworpen om een omstreden arbeidswet voor jongeren te ondertekenen en die vervolgens aan te passen. De oppositie heeft voor dinsdag nieuwe demonstraties aangekondigd.

De oppositie zei de studenten en vakbonden te steunen in hun protest tegen het plan van Chirac om de wet in afgezwakte vorm door te zetten. Ze eisen onomwonden dat de wet wordt ingetrokken. De leider van de Franse Socialistische Partij, François Hollande, heeft een wetsontwerp aangekondigd dat de intrekking beoogt van de omstreden arbeidswet, die tot grote commotie heeft geleid onder jongeren.

Bittere pil

Chirac verdedigde vrijdag in een televisietoespraak de arbeidswet. Hij beloofde de scherpe kantjes eraf te halen. De wet maakt het mogelijk jongeren met een nieuw arbeidscontract binnen twee jaar zonder opgaaf van redenen te ontslaan. Om de bittere pil te vergulden zei Chirac dat die periode moet worden ingekort tot een jaar en dat de werkgever een reden moet geven voor het ontslag.

De Franse president zei dat de wet wat hem betreft pas in werking treedt, als in een nieuwe wet de neteligste punten zijn aangepast. De fractievoorzitter van de conservatieve regeringspartij UMP, Bernard Accoyer, zei zaterdag dat de regering zo snel mogelijk de door Chirac gewenste aanpassingen bij het parlement zal indienen.

Accoyer zei verder dat het belangrijk is dat "wij eerst en onmiddellijk aan het begin van de komende week een dialoog beginnen met alle vakbonden, beroepsorganisaties en jongeren die willen meepraten". Zo moet er overeenstemming bereikt worden, zei hij. Pas daarna komt de regering met de aanpassingen van de wet.

Demonstraties

Direct na de toespraak van Chirac gingen duizenden jongeren de straat op, waardoor het verkeer stil kwam te liggen. Ze riepen leuzen als 'Chirac in de bak en De Villepin krijgt de zak'. De demonstratie duurde tot diep in de nacht. De politie verrichtte honderden arrestaties. Ook elders in het land demonstreerden jongeren.