BUENOS AIRES - Met een discussie over biotechnologie is zaterdagmiddag een einde gekomen aan het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Argentinië. Zij werd daarbij vergezeld door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. De koningin bezocht op haar laatste dag in het geboorteland van prinses Máxima ook nog een museum voor moderne kunst in Malba.

Het staatsbezoek heeft voor een groot deel in het teken gestaan van de mensenrechten, die in Argentinië onder de (militaire dictatuur 1976-1983) zo hevig werden geschonden. De koninklijke gasten uit Nederland hebben het onderwerp herhaaldelijk op de agenda gezet, al was het sommigen nog niet genoeg.

Dwaze Moeders

In de nacht van vrijdag op zaterdag blijkt het koninklijk gezelschap toch nog, in alle beslotenheid, een gesprek te hebben gehad met twee Dwaze Moeders, Margarita Gropper en Marta Vasquez. Bij het gesprek was Patricia Valdez van Memoria Abierta aanwezig. Memoria is een belangenvereniging waarin vijf non-gouvermentele organisaties op het gebied van de mensenrechten vertegenwoordigd zijn.

De dames waren uitgenodigd op een receptie in het Theatro Colón in Buenos Aires, net als César Cigliutti, voorzitter van de Argentijnse vereniging van homoseksuelen. Nederland steunt zijn organisatie met 50.000 euro per jaar voor medicijnen tegen aids. Cigliutti is een van de eersten die zich met zijn partner hebben laten registreren, hetgeen in Argentinië alleen nog maar in het ruimdenkende Buenos Aires mogelijk is.

Kirchner

Santos Goni, ambassadeur van Argentinië in Nederland, maakte het staatsbezoek ook mee. Hij noemde het jammer dat de afwezigheid van president Kirchner bij een voorstelling van Introdans, door Beatrix aan hem en zijn natie aangeboden, zo de aandacht heeft getrokken "terwijl er toch zoveel positieve dingen gebeurd zijn tijdens dit bezoek." Alleen mevrouw Kirchner kwam. Het blad Noticias houdt in de zaterdag verschenen editie rekening met een op handen zijnde scheiding.

Verrast

Het koninklijk gezelschap werd zaterdag in Buenos Aires nog verrast met het nieuws uit De Telegraaf dat er digitale post namens koningin Beatrix en prins Willem-Alexander in Nederland op straat is komen te liggen. Volgens een hoge hoffunctionaris gaf dit geen al te grote commotie in de koninklijke gelederen. De koningin en haar zoon en schoondochter gaan ervan uit dat het niet om al te pikante informatie gaat, maar zijn wel bezorgd, hoe zoiets heeft kunnen gebeuren.