LONDEN - Zeker 140 agenten van de nieuwe Britse nationale politiedienst voor de bestrijding van ernstige en georganiseerde criminaliteit zullen in het buitenland worden gestationeerd. Dat meldden Britse media zaterdag.

"Deze ongekende omvang van internationale samenwerking maakt deel uit van een offensief tegen de georganiseerde criminaliteit, waarbij mensensmokkelaars en drugssmokkelaars worden onderschept in landen waar zij doorheen trekken om Groot-Brittannië te bereiken", zei de chef van de nieuwe dienst Soca, Stephen Lander, tegen de krant The Guardian. De dienst begint maandag officieel met haar werk.

Lander, die eerder de binnenlandse veiligheidsdienst MI5 leidde, zei dat de Soca met 4000 agenten de op een na grootste politiedienst ter wereld wordt. Alleen de Amerikaanse drugspolitiedienst DEA is groter.

Verenigde Staten

Veel van de overzees gestationeerde agenten zitten in de Verenigde Staten. Anderen worden ingezet in Oost-Europa, Colombia en Afghanistan. Soms werken zij samen met politiediensten in de landen waar zij zijn gevestigd.

De Britse FBI is een samenvoeging van de National Crime Squad, de National Criminal Intelligence Service (NCIS) en onderzoekers van de douane en de immigratiedienst. De directeur van Soca, voormalig NCIS-chef Bill Hughes, zei tegen de krant dat "wij in het verleden de neiging hadden te denken dat een zaak eindigde als de celdeur dichtsloeg".

"Maar dat is natuurlijk niet zo, het gaat erom de hele structuur te slopen. Er zijn mensen die voor lange tijd naar de gevangenis gaan, maar voor anderen is er misschien wel een snellere manier om ze werkloos te maken. In sommige gevallen is een pennenstreek voldoende om te voorkomen dat de politie er voortdurend achterheen moet blijven zitten."