DRESDEN/PRAAG/WARSCHAU - In de door wateroverlast getroffen gebieden in Duitsland, Polen en Tsjechië moesten zaterdag velen hun huizen verlaten, omdat die onderwater dreigden te lopen. Terwijl in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren de situatie zich enigszins ontspande, aangezien het peil van de rivieren niet verder steeg, liepen de waterstanden elders nog verder op.

De verwachting is dat zij nergens de recordhoogte van de overstromingsperiode in 2002 zullen bereiken. De meteorologen sluiten echter niet uit dat het vooral langs de Donau in Beieren nog weer spannend wordt als de voor de nacht van zaterdag op zondag verwachte regen overvloedig is.

In enkele delen van de Oost-Duitse stad Dresden moesten inwoners in de nacht van vrijdag op zaterdag hun huizen verlaten, omdat overstroming dreigt. Het peil van de rivier de Elbe stijgt nog steeds, waardoor sinds zaterdagochtend water over een dam stroomt en de laaggelegen wijk Gohlis inloopt. In Gohlis weigert een aantal gezinnen hun huizen te verlaten.

Elders in de stad verliepen ontruimingen zonder problemen. In totaal hebben meer dan vijfhonderd mensen hun woning moeten verlaten. Ook in de stad Pirna moeten inwoners van het oude centrum hun huizen verlaten. Uit veiligheidsoverwegingen is een aantal bruggen over de Elbe gesloten voor auto's en treinen.

De hoogste waterstand van de Elbe wordt zondag verwacht. Tussen vrijdagmiddag en zaterdagochtend is het peil in de omgeving van Dresden ruim dertig centimeter gestegen. De autoriteiten verwachten dat het hoogste peil bijna anderhalve meter lager blijft dan de recordwaterstand tijdens de overstromingen in 2002. Vanaf maandagavond zal het peil van de Elbe gaan dalen, verwachten deskundigen.

Tsjechië

Ook in Tsjechië blijft de situatie ernstig. Daar heeft de wateroverlast zeker vijf mensen het leven gekost. In een aantal plaatsen zijn inwoners geëvacueerd. In de stad Usti nad Labem begaf een waterkering van zandzakken het, waardoor huizen langs de rivier onderliepen.

Het peil van de rivier ligt daar zes meter hoger dan normaal. In een aantal gebieden hebben de autoriteiten de noodtoestand uitgeroepen. In de stad Olomouc in het zuidoosten van het land moesten 1800 mensen hun huizen in de historische binnenstad verlaten, omdat het peil van de rivier de Morava heel snel opliep.

In het zuidoosten van Polen daalde het peil van de rivieren weliswaar enigszins, maar het bleef toch nog veel hoger dan de autoriteiten veilig vinden.