DEN HAAG - Politie en douane hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag zaterdag 23 mensen aangehouden bij een grote controle-actie in de Haagse binnenstad. In totaal werden minstens 153 voertuigen onderzocht en moest een onbekend aantal voorbijgangers mee naar een speciale plek voor onderzoek. Dat heeft de politie zaterdag laten weten. De politie schreef 160 bekeuringen uit.

De actie begon vrijdagavond om 21.00 uur en duurde tot zaterdag 03.00 uur. Motoragenten, marechaussees en politie te paard vroegen willekeurige voorbijgangers in het centrum om mee te gaan naar de Grote Marktstraat. Daar werden ze onderworpen aan een uitgebreid onderzoek.

De politie inde onder meer 1500 euro aan openstaande boetes. Van de arrestanten hadden er drie een wapen bij zich en werd een persoon betrapt op het bezit van 4,5 gram cocaïne. Twee personen bleken nog een gevangenisstraf te moeten uitzitten (van 14 en 45 dagen).

Auto's

Ook werden twee auto's in beslaggenomen omdat de eigenaars nog belastingschulden hadden. Zeventien taxichauffeurs die werden onderzocht, bleken bij elkaar goed voor 1600 euro aan bekeuringen. De straffen werden onder meer gegeven voor het niet goed invullen van dagrittenstaat.

Een beroepschauffeur die op zijn daklicht symbolen had die op hakenkruizen leken, wordt door het Openbaar Ministerie nader onder de loep genomen. Een automobilist had 10.000 euro aan contanten op zak waarvan agenten de herkomst onderzoeken.

De bestuurder van een Opel Vectra kreeg een proces-verbaal omdat hij in zijn auto zeven personen vervoerde: vier op de achterbank en drie op de bijrijdersstoel. De politie noemde de actie zaterdag "succesvol" en vond het opvallend dat er relatief weinig wapens en drugs zijn gevonden.