ZAANSTAD - Evenementenhal De Hemkade in Zaandam moet voortaan om twee uur 's nachts zijn deuren sluiten. Dat heeft burgemeester R. Vreeman van Zaanstad woensdag besloten. De sluitingstijd geldt vooralsnog tot het einde van het jaar.

Vreeman stelt verder dat de feesten in De Hemkade niet voor acht uur 's avonds mogen beginnen. Een arts, een verpleegkundige en een ambulance moeten paraat zijn om zo snel mogelijk medische hulp te kunnen verlenen als bezoekers onwel worden. De kosten voor de inzet van deze hulpdiensten komen volledig voor rekening van de discotheek. Die is ook verantwoordelijk voor het vervoer van bezoekers tussen de hal en het station, aldus de burgemeester.

De burgemeester heeft deze maatregelen genomen nadat kort achter elkaar twee bezoekers van een dancefeest in het etablissement door drugsgebruik om het leven kwamen.

Vreeman wil voortaan de gezondheidsrisico's tijdens de feesten zo klein mogelijk maken. Zo mogen voortaan in De Hemkade niet meer dan 2800 bezoekers worden toegelaten. Doorgaans zijn er meer dan 4000 op de feesten aanwezig.

Vreeman wijst de eigenaar van de hal ook nadrukkelijk op zijn verantwoordelijkheden, zoals het kenbaar maken aan zijn bezoekers dat bezit en gebruik van drugs is verboden.

Onuitvoerbaar

De Hemkade dient de controle op de naleving van de voorgeschreven maatregelen te laten uitvoeren door een externe veiligheidsdienst. Per 150 bezoekers dient minimaal één veiligheidsmedewerker te worden ingeschakeld. Zaanstad zet geen extra politie in voor de controle.

Volgens eigenaar G. Kwakernaat van de Hemkade betekenen de aanvullende maatregelen het einde van de evenementenhal. "Dit is absoluut onuitvoerbaar. We mogen zes uur open, die tijd is al nodig om 3000 personen het gebouw in en uit te laten."

Het Club Tempo-feest van zaterdag gaat niet door. Ook voor discotheek De Waakzaamheid/Lexion gelden nieuwe sluitingstijden, waardoor afterparty's niet meer plaats kunnen vinden. Na vier uur 's nachts mogen geen mensen meer binnen worden gelaten in De Waakzaamheid. De discotheek moet om zes uur 's ochtends dicht.