TEHERAN - Iran heeft vrijdag bij wijze van experiment een raket afgevuurd die onzichtbaar is op radarapparatuur. Dat heeft de staatstelevisie meegedeeld. De proef verliep succesvol. Het zou gaan om een Fajr-3-raket. De raket kan, volgens de mededeling, verscheidene doelen tegelijk aanvallen. Iran heeft het nieuwe type naar eigen zeggen zelf gebouwd.

De Verenigde Staten zien in de testlancering het bewijs dat Iran "een agressief militair wapenprogramma aan het opbouwen" is, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag. Het wapenprogramma bevat "pogingen om massavernietigingswapens" te ontwikkelen, aldus de woordvoerder.

Wapenexperts

Wapenexperts uit onder meer Israël twijfelen aan de Iraanse lezing. De beschrijving van het projectiel lijkt op die van de Russische Iskander-E raketten, die echter niet in staat zijn meerdere doelen tegelijk te treffen, aldus Uzi Rubin.

"Het kan zijn dat ze bluffen", aldus de Israëliër. Mocht het waar zijn dat ze over dergelijke raketten beschikken, kan het niet zo zijn dat Iran ze zelf heeft geproduceerd zonder hulp van buiten. "Ik geloof absoluut niet dat ze zelf een dergelijke geraffineerde raket kunnen maken."