AMSTERDAM - De Franse president Jacques Chirac heeft vrijdag gezegd het omstreden banenplan voor jongeren tot wet te zullen verheffen. Wel voert hij, in de hoop de felle protesten te doen bedaren, enige wijzigingen voor.

In een van de belangrijkste televisietoespraken van zijn 11-jarig presidentschap kondigde Chirac aan dat hij de voorgestelde periode waarin werkgevers jongeren onder de 26 jaar zonder opgaaf van reden kunnen ontslaan, zal terugbrengen van twee tot één jaar. Ook zullen werkgevers toch enige vorm van motivatie voor ontslag moeten geven.

Chirac schaarde zich niettemin achter de fel bekritiseerde premier Dominique de Villepin, door te zeggen dat de flexibiliteit die het banenplan biedt goed is voor het bedrijfsleven en dat het zal helpen om de hoge werkloosheid onder Franse jongeren terug te dringen.

Protest gaat door

Vakbonds- en studentenleiders zeiden na afloop van de toespraak te blijven protesteren. De door Chirac voorgestelde wijzigingen deden ze af als irrelevant; ze willen dat het plan helemaal terzijde wordt geschoven. Voorafgaande aan Chiracs toespraak verzamelden honderden studenten zich op het Place de la Bastille in Parijs.

Tegen het banenplan is de afgelopen weken in Frankrijk al fel geprotesteerd. Dinsdag gingen ruim een miljoen demonstranten de straat op en ook donderdag was het raak. Studenten legden ruim twee uur lang het Parijse treinstation Gare de Lyon plat. Uiteindelijk maakte de oproerpolitie een einde aan het protest. Ook in andere steden, zoals Marseille, Nantes, Rennes en Lille, verstoorden studenten het verkeer.

Raad van State

De Franse Raad van State, het hoogste bestuurlijke rechtscollege, gaf donderdag al zijn goedkeuring aan het banenplan van de regering van premier Dominique de Villepin. Het plan is volgens de raad niet in strijd met internationale regelgeving en ook niet met de grondwet.

De oppositionele Socialisten hadden de Raad van State gevraagd het banenplan te beoordelen. Volgens hen is het plan in strijd met de grondwet, omdat het onderscheidt maakt tussen werknemers jonger en ouder dan 26 jaar.