BRUSSEL - De Europese Commissie zal doorgaan met de onderhandelingen over een nauwere samenwerking met Servië-Montenegro. De commissie nam die beslissing na een positief rapport van hoofdaanklaagster Carla del Ponte van het Joegoslavië-Tribunaal over de medewerking die Belgrado verleent aan het VN-hof.

De Zwitserse rept in haar rapportage van "vooruitgang" in de medewerking van Belgrado, maakte EU-commissaris Rehn voor uitbreiding vrijdag bekend. "Het geeft een geloofwaardige mogelijkheid voor concrete resultaten in de komende weken", zei de commissaris over een mogelijke arrestatie van de gezochte Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic.

"Op deze basis heb ik besloten de onderhandelingsronde van volgende week te handhaven", maakte hij in een communiqué bekend.

Evaluatie

Eind april zal de zaak opnieuw tegen het licht worden gehouden, aldus de commissaris, na een onderhoud met Del Ponte. De Servische president Kostunica heeft volgens Rehn in een telefoongesprek hem beloofd Mladic "zonder vertraging" op te sporen, te arresteren en over te dragen.

Servië praat met de EU over een zogeheten Stabilisatie- en Associatieovereenkomst (SAA). Dat is een voorportaal voor volledig lidmaatschap van het voormalige onderdeel van Joegoslavië.