TRES ARROYOS - Koningin Beatrix heeft de kritiek dat ze tijdens haar staatsbezoek aan Argentinië te weinig aandacht schenkt aan de schendingen van de mensenrechten in het verleden van dit land, vrijdag tijdens een gesprek met de meereizende pers min of meer gerelativeerd.

Ze heeft vrij veel goede accenten kunnen leggen, vindt ze juist. Dat is voor haar de waarheid, zo viel op te maken uit het gesprek in Tres Arroyos.

Tijdens het bezoek wordt het verleden niet ontkend, aldus de vorstin, die aandacht voor de toekomst van het land ook van groot belang vindt. Minister Bot van Buitenlandse Zaken zei dat de critici in Nederland 'een foute indruk' hebben.

Er is vier keer aandacht voor de mensenrechten: door het bezoek aan een expositie, tijdens een themalunch, tijdens de speech van de koningin op het staatsdiner en nog eens door onder anderen Dwaze Moeders uit te nodigen voor een balletvoorstelling, aldus Bot.

Samenwerking

"We hebben het maximale gedaan. We maken zo'n programma ook niet alleen, dat doen we met de Argentijnen samen", zei de bewindsman. Blijkens de Argentijnse kranten is een en ander ook heel goed overgekomen, constateerde Bot.

Prinses Máxima, op wie koningin Beatrix stralend zei 'apetrots' te zijn, toonde zich zeer positief over de expositie van de Anne Frank Stichting, die ze donderdag met haar schoonmoeder en man bezocht. De expositie besteedt, zij het kleinschalig, ook aandacht aan het Videla-regime. De prinses vindt dat het verhaal van Anne Frank, dat daar in beeld wordt gebracht, op een interessante en didactische wijze wordt gebruikt om ook het Argentijnse verleden te laten zien.

Passie

Máxima was ook getroffen door de passie waarmee jonge mensen aan de expositie meewerken, onder meer door rondleidingen. De prinses verklapte dat ze eind vorig jaar, toen ze in Argentinië was voor haar werk op het gebied van de microkredieten, een bezoek heeft gebracht aan de Dwaze Grootmoeders.

Die ziet ze omstreeks middernacht Nederlandse tijd weer, want de Dwaze Gootmoeders zijn net als de Dwaze Moeders en Amnesty International uitgenodigd voor het optreden van balletgezelschap Introdans en de receptie erna, in het Theatro Colon in Buenos Aires. Volgens een Argentijns krantenbericht is ook het eerste geregistreerde homopaar van Argentinië gevraagd om te komen.

Kirchner

President Kirchner komt niet, hoewel het optreden een geste is aan zijn natie. De koningin noch Bot zit er erg mee, zo bleek.

Beatrix toonde zich tevreden over de gesprekken die ze al met de president heeft gevoerd en zei begrip te hebben gekregen.

Bot beaamde het positieve karakter van de gesprekken. "Ze waren lang en intensief en de president is zelfs tot het einde gebleven.

Dat is weleens anders", aldus de minister, die meende zelfs een 'goede chemie' tussen de gesprekspartners te hebben waargenomen. En verder: "Ach, 's lands wijs, 's lands eer."