AMERSFOORT - De politie heeft een 22-jarige man uit Amersfoort aangehouden die mogelijk heeft gedreigd met geweld bij de stille tocht voor de 16-jarige jongen die zaterdag omkwam bij een schietpartij. Dat heeft een woordvoerder van de politie vrijdag laten weten.

Vanwege de dreigementen en na overleg met het Openbaar Ministerie (OM) blies burgemeester Van Vliet de stille tocht van woensdag op het laatste moment af, maar tussen de vijfhonderd en achthonderd mensen maakten de tocht alsnog.

"De verdachte zit sinds vrijdagochtend vast omdat hij verdovende middelen in zijn bezit had, maar ook in verband met mogelijk wapenbezit", aldus de woordvoerder. Tijdens de huiszoeking werd geen wapen aangetroffen.

Woensdag kreeg de Amersfoortse politie tot twee keer toe een melding "dat er vuurwapengeweld zou worden gebruikt tegen vrienden of familieleden van het slachtoffer". Uit een andere bron kwam informatie binnen dat er op willekeurige bezoekers van de stille tocht zou worden geschoten. Naar aanleiding van deze tips begon de politie een onderzoek.

Krant

In de marge van dat onderzoek werd vrijdag enige tijd de hoofdredacteur van de Amersfoortse Courant/Utrechts Nieuwsblad vastgehouden. Na de schietpartij in Amersfoort hield de krant een eigen onderzoek om uit te vinden of het gemakkelijk is om een vuurwapen op de kop te tikken.

Toen dat was gelukt waarschuwde de hoofdredacteur de politie dat er een wapen op de redactie lag dat hij wilde afgeven. "Omdat het verkrijgen en voorhanden hebben van een vuurwapen strafbaar is, hebben we de hoofdredacteur verhoord.