ARNHEM - De hoofdagent die op 19 maart een inwoner van Nijkerkerveen doodschoot, heeft uit noodweer gehandeld. Dat vindt de hoofdofficier van justitie in Arnhem op grond van een onderzoek van de rijksrecherche. De hoofdagent heeft rechtmatig gehandeld, aldus justitie vrijdag.

De man uit Nijkerkerveen bedreigde twee agenten met wat later een neppistool bleek te zijn. De betrokken politieman raakte het 49-jarige slachtoffer eerst in zijn been. Toen de Nijkerkerveen dreigend doorliep in de richting van de agent, trof de politieagent hem dodelijk in de borst.

Alarmeren

Een gezin uit de Dirk Ruitenbeekstraat in Nijkerkerveen alarmeerde in de vroege ochtend de politie, omdat de 49-jarige man hen met een vuurwapen had bedreigd. Waarom de man dat deed, is volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet duidelijk geworden. Toen twee agenten arriveerden, was de Nijkerkervener weg, maar terwijl de agenten met het gezin spraken, dook hij ineens weer op.

Waarschuwing

Hij liep met een neppistool, dat volgens justitie niet van echt was te onderscheiden, op de hoofdagent af. Die sommeerde hem het wapen weg te gooien en toen de man dat niet deed, loste hij een waarschuwingsschot.

Nood

Omdat de man niet reageerde en steeds dichterbij kwam, schoot de politieman tweemaal op zijn lichaam. Volgens de hoofdofficier verkeerde de agent op dat moment in een noodweersituatie en handelde hij juist. Er is dan ook geen reden voor vervolging, aldus het OM. Volgens justitie in Arnhem deelt de Adviescommissie Politieel Vuurwapengebruik die mening.