ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag Rachid B., vermeend lid van de Hofstadgroep, uit voorarrest vrijgelaten. Dat heeft het landelijk parket van het OM laten weten.

B. werd er onder meer van verdacht dat hij op 2 november 2004, de dag dat Theo van Gogh werd vermoord, de geestelijk leider van het terreurnetwerk uit het land had gesmokkeld. Hij zat sinds 22 juni vorig jaar in voorlopige hechtenis en werd na zijn arrestatie in Londen aan Nederland uitgeleverd.

Onvoldoende bewijs

Gezien de uitspraak van de rechtbank in de strafzaken tegen andere leden van de Hofstadgroep acht het OM de kans op een veroordeling van B. voor deelname aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk, bijzonder klein. In zijn zaak is volgens justitie "onvoldoende bewijsbaar" dat hij tot de Hofstadgroep behoorde in de betekenis zoals de rechtbank bij andere verdachten bewezen vond. Ook is er niet voldoende bewijs dat de handelingen die hij heeft verricht, het oogmerk van deze organisatie hebben ondersteund of daarmee verband hielden.

Vuurwapen

Het OM vervolgt B. wel voor het bezit van een vuurwapen dat vorig jaar in zijn woning is aangetroffen. De celstraf die daarvoor bij de rechtbank geëist kan worden, is korter dan de tijd die hij al in voorarrest heeft gezeten.

Schadevergoeding

Advocaat B. Nooitgedagt, raadsman van B., zal gezien die situatie dan ook bekijken of en hoeveel schadevergoeding zijn cliënt zou moeten toekomen. Eerder kondigden advocaten van een aantal verdachten die in het grote Hofstadproces werden vrijgesproken, fikse schadeclaims aan.

Nooitgedagt toonde zich blij verrast met de vrijlating van B. "Het was een eigen initiatief van het Openbaar Ministerie. Ik had er niet om gevraagd. Ik had juist een reeks verzoeken tot nader onderzoek gedaan, zoals het horen van getuigen en het uitluisteren van geluidsbanden. Daar stonden al data voor gepland."

De advocaat vraagt zich af of de strafvervolging voor het vuurwapenbezit enige kans van slagen kan hebben. "Dat wapen werd in de woning van mijn cliënt gevonden toen hij zich in het buitenland bevond. Anderen maakten toen gebruik van die woning."