ZOETERMEER - De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag de 34-jarige Zoetermeerder Richard H. veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, wegens de moord op zijn vrouw Claudia (31) en zijn twee dochtertjes van drie en vijf jaar. Tegen H. was ook levenslang geëist. H. vermoordde zijn gezin in zijn eigen woning in de nacht van 6 op 7 april vorig jaar. Hij begroef hun stoffelijke overschotten in de bossen bij het Brabantse Alphen-Chaam. Na de moorden gaf H. zijn gezinsleden als vermist op.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Tien dagen later arresteerde de politie Richard H. als verdachte, onder meer na de vondst van bloedsporen bij de woning en in de auto van H. Na zijn arrestatie bekende H. Hij bleek er verschillende dubbellevens op na te houden, gevuld met buitenechtelijke affaires.

Webcamgirl

Een relatie met een Poolse 'webcamgirl' werd zijn gezin fataal. H. wilde de vrouw per se thuis kunnen ontvangen. Om dat mogelijk te maken, ruimde hij zijn vrouw en kinderen uit de weg. Uit het zeer uitvoerige vonnis blijkt overduidelijk dat ook de Haagse rechtbank de haren te berge zijn gerezen bij de behandeling van het dossier-Richard H. Rechtbankvoorzitter R. Elkerbout noemde de moorden "gruwelijk" en "uiterst lafhartig", "bruut en volstrekt zinloos", getuigend van een "volkomen gebrek aan respect voor de waarde van het menselijk leven", gepleegd uit oogpunt van "puur eigenbelang". Het leed dat de nabestaanden is aangedaan omschreef Elkerbout als "onbeschrijflijk en onherstelbaar".

Een levenslange gevangenisstraf wordt in de regel opgelegd met vergelding en beveiliging van de samenleving als criteria. De kans op herhaling lijkt in het geval van Richard H. klein, zo heeft de rechtbank op basis van gedragskundige rapportages vastgesteld, dus beveiliging van de samenleving is niet aan de orde.

Toch is levenslang in deze zaak onontkoombaar, vindt de rechtbank, gezien de uitzonderlijke ernst van de misdrijven, het leed dat de naaste familie van de slachtoffers is aangedaan en de schok die de moorden in de samenleving hebben veroorzaakt.