TEHERAN - In Iran zijn vrijdag zeker zeventig doden gevallen door een krachtige aardbeving met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter. Meer dan 1260 mensen raakten gewond. De beving werd gevolgd door enkele krachtige naschokken.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Vooral de westelijke provincie Lorestan werd getroffen. Ongeveer 330 dorpen rondom de twee industriesteden Boroujerd en Doroud raakten zwaar beschadigd. "Sommige dorpen zijn met de grond gelijkgemaakt", aldus een functionaris van het Iraanse crisiscomité.

Hij zei te verwachten dat het dodental niet boven de tachtig zal komen. Veel mensen waren volgens hem hun huizen al ontvlucht toen ze donderdag de eerste schokken voelden en daarom de nacht buiten hadden doorgebracht.

Zoektocht

In de getroffen gebieden speurden mensen vrijdag in het puin wanhopig naar overlevenden. De ziekenhuizen zijn overvol met gewonden. Uit angst voor naschokken verbleven veel inwoners op straat om daar de nacht door te brengen. De Iraanse Rode Halve Maan heeft driehonderd hulpverleners naar het gebied gestuurd. Volgens de regering is er een groot tekort aan dekens, voedsel en medicijnen, maar is buitenlandse hulp niet nodig.

Humanitaire hulp

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, zei dat de Verenigde Staten bereid zijn humanitaire hulp te bieden. Ze herinnerde eraan dat de VS Iran hulp boden toen het land in december 2003 werd getroffen door een zware aardbeving die tussen de 30.000 en 35.000 levens eiste.

De historische stad Bam, ten zuidoosten van Teheran, werd toen voor een groot deel verwoest. Een jaar later kostte een aardbeving in het zuiden van Iran vierhonderd mensen het leven.