DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet vrijdag uitspraak in de strafzaak tegen Zoetermeerder Richard H., die heeft bekend dat hij in de nacht van 6 op 7 april van het vorig jaar zijn vrouw en twee dochtertjes heeft vermoord. H. begroef de lijken van zijn gezinsleden in de bossen nabij het Brabantse Alphen-Chaam.

Het Openbaar Ministerie eiste begin deze maand een levenslange gevangenisstraf tegen H. Volgens officier van justitie J. Beliën tart de zaak elke beschrijving. H. heeft de moorden met voorbedachten rade en op zeer koelbloedige wijze gepleegd, aldus Beliën, en daarmee heeft hij een "onvoorstelbaar grote schok" in de samenleving teweeggebracht.

Honkbalknuppel

Tijdens de bewuste nacht sloeg H. zijn vrouw Claudia (31) met een honkbalknuppel op het hoofd, terwijl zij in het echtelijk bed lag te slapen. Vervolgens wurgde hij haar. Direct daarna wurgde hij zijn beide dochtertjes van drie en vijf jaar oud. Ook de kinderen lagen te slapen.

Webcamgirl

Het motief voor zijn gruweldaad was een relatie met een Poolse vrouw, die hij op internet als webcamgirl had leren kennen. H. had al enige tijd een verhouding met haar. Hij wilde de vrouw thuis in Zoetermeer kunnen ontvangen, zijn gezin stond hem daarbij in de weg.

Vermist

Enkele dagen na de moorden gaf H. zijn gezin als vermist op. In het weekend dat daaraan vooraf ging, deed hij voorkomen alsof hij met Claudia en de kinderen op stap was. In werkelijkheid beleefde hij een romantisch weekend met zijn Poolse vriendin. Het paar bedreef de liefde in het bed waar Claudia was vermoord. Uiterst luguber detail was dat H. bloedspatten op de slaapkamermuur had afgedekt met tekeningen die zijn kinderen hadden gemaakt.

Tien dagen na zijn melding van vermissing viel H. door de mand, door verklaringen van hemzelf en getuigen en dankzij bloedsporen bij zijn woning en in zijn auto. De man bleek er na zijn arrestatie meerdere dubbellevens op na te houden, gevuld met buitenechtelijke verhoudingen. Gedragsdeskundigen verschilden van mening over de vraag of H. volledig toerekeningsvatbaar is. Officier Beliën meent van wel.