BUENOS AIRES - Koningin Beatrix is in Buenos Aires, tijdens het staatsdiner ter gelegenheid van haar bezoek aan Argentinië, duidelijk ingegaan op de militaire dictatuur die het land geteisterd heeft.


Beatrix, Willem-Alexander en Maxima verlaten Banco de la Nacion Argentina waar zij de Anne Frank tentoonstelling hebben bezocht

"Uw land heeft zeer moeilijke jaren achter de rug. De tijd van de militaire dictatuur met haar vele verschrikkingen en schendingen van de mensenrechten heeft destijds in ons land diepe indruk gemaakt. In Nederland leefden velen intens mee met de moedige mannen en vrouwen die zich tegen de dictatuur verzetten", aldus de vorstin donderdag in haar tafelrede.

Erfenis

"De sympathie met de vervolgden is in ons land onverminderd blijven bestaan. Uw land lijdt nog steeds onder de erfenis van die donkere jaren. U heeft dit probleem onderkend en op moedige wijze aan de orde gesteld", zei Beatrix aan het adres van president Kirchner.

"Uw regering probeert alsnog recht te doen aan de vervolgden, in de overtuiging dat de verwerking van het verleden een voorwaarde is voor de verdere opbouw van een stabiele samenleving."

Besloten gesprek

Eerder op de dag hadden Beatrix, Willem-Alexander en Máxima een besloten gesprek met 'onafhankelijke denkers', onder wie publicisten en een oud-minister. Daarbij kwam volgens een aanwezige naar voren dat er nog altijd aarzeling is om kritiek te uiten op de overheid.


Beatrix, Willem-Alexander en Maxima luisteren naar het volkslied voor aanvang van de de kranslegging bij bij het standbeeld van Generaal Jose de San Martin

Milieuactivisten

Een groep Argentijnse milieuactivisten installeerde zich donderdagavond in Buenos Aires voor de ingang van het Palacia San Martín alwaar de koningin het staatsbanket bijwoonde.

Koninklijke Nederlandse Shell heeft volgens de actievoerders onvoldoende verantwoordelijkheid genomen na een olieramp tien jaar geleden op de Rio de la Plata in Argentinië, nabij het dorp Magdalena.

Werkloos

Vele inwoners van dit dorp, die de kost verdienden met het verzamelen van riet aan de rivieroever, claimen werkloos te zijn geworden door de vervuiling. De rechtzaak tussen deze arbeiders en Shell loopt nog.

Nederlanders

Vrijdag zal de koningin, samen met prins Willem-Alexander en Máxima, twee keer een grote groep Nederlanders bezoeken die in Argentinië wonen. Op de tweede dag van haar staatsbezoek aan het vaderland van haar schoondochter gaat ze eerst naar Tres Arroyos, enkele honderden kilometers van Buenos Aires. Daar is een Nederlandse kolonie.

In de avond ontmoet ze weer Nederlanders in Buenos Aires. De meerderheid van de mensen van Nederlandse afkomst woont in en rond de hoofdstad, een aanzienlijk deel echter huist in Tres Arroyos.

Emigranten

In 1889 en in de jaren twintig van de afgelopen eeuw zijn in Argentinië veel Nederlandse emigranten terechtgekomen uit Zeeland, Friesland en Groningen, provincies die geteisterd werden door armoede en honger.