MANAMA - Bijna zestig mensen zijn donderdagavond verdronken toen bij Bahrein een partyschip omsloeg en zonk. Zeker 63 mensen zijn uit zee gered. Het is onduidelijk hoeveel passagiers er precies waren.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens de organisator van de cruise waren 150 mensen uitgenodigd voor de reis, maar mogelijk zijn veertien tot twintig mensen van boord gegaan voordat het schip vertrok.

De boot kapseisde donderdagavond bij een brug die de Bahreinse hoofdstad Manama met het eiland Al Muharraq verbindt. De Bahreinse minister van Veiligheid Mohammed Ben Dine gaat uit van 130 opvarenden. De passagiers hadden zestien verschillende nationaliteiten. Onder hen waren 25 Britten, twintig Filipijnen en een aantal Zuid-Afrikanen, Egyptenaren, Indiërs, Amerikanen en Bengalezen.

Overbelading

De eigenaar van het schip denkt dat overbelading de oorzaak van de ramp was. De reder zei dat tegen de staatstelevisie. "De capaciteit van het schip is tweehonderd, maar er mogen maar honderd passagiers vervoerd worden", verwees Abdullah al-Qubaisi van de rederij Al-Dana naar de veiligheidsregels.

Volgens hem was het schip verhuurd aan een lokale maatschappij die een dinercruise voor Europese en Aziatische werknemers van een plaatselijk bedrijf organiseerde. "Ze vulden het schip met meer passagiers dan toegestaan. De kapitein weigerde uit te varen, maar ze dwongen hem te vertrekken."

Reddingswerk

Het schip zonk niet ver van de kust, in een kalme zee. Amerikaanse duikers van een nabij gelegen basis hielpen mee met het reddingswerk. Een ooggetuige zei tegen de BBC hoe hij, vanaf een andere feestboot, eerst nog muziek en gezang hoorde op de rampboot en dat die ineens omsloeg.