BERLIJN - De onderwijzers van een basisschool in Berlijn hebben om sluiting van hun school gevraagd. Volgens het team is de situatie onhoudbaar door buitensporig geweld. Het is onmogelijk om nog normaal les te kunnen geven, stelden de onderwijzers donderdag in een brief in de Berlijnse krant Tagesspiegel. In de noodkreet, gericht aan het stadsbestuur, pleitten zij voor een andere vorm van onderwijs.

In de brief wordt aangekaart dat ruim 83 procent van de leerlingen van de school allochtoon is. Op school werkt geen enkele persoon uit een andere cultuur. De onderwijzers klagen over agressiviteit, gebrek aan respect en het negeren van volwassenen.

De betrokken Hauptschule (voor voorbereidend beroepsonderwijs) staat in de wijk Neukölln, die door het hoge aandeel buitenlanders al jaren als problematisch geldt. Een voormalig lerares stelde in het dagblad dat ze het gevoel had dat op de school criminelen en terroristen werden grootgebracht.

In een eerste reactie wees het bestuur van de Duitse hoofdstad het verzoek om sluiting af. Geen scholier en geen school mag worden opgegeven, aldus de sociaaldemocratische minister voor Onderwijs van de stadstaat. Als noodmaatregel komt er politiecontrole.