AMSTERDAM - Een Haags echtpaar dat belastende verklaringen heeft afgelegd in de zogenaamde Piranha-zaak tegen onder anderen Samir A. en Nouridinne el F., is ondergebracht op een geheime plek. Het stel is opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van 'betrouwbare bronnen'.

Vermoedelijke leden van de veronderstelde terreurorganisatie de Hofstadgroep worden ervan verdacht tussen april en oktober vorig jaar een nieuwe groep te hebben gevormd. De groep zou aanslagen op Nederlandse politici en het AIVD-kantoor hebben voorbereid. Vijf van de tien verdachten zijn vrijgelaten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van het proces.

Wapens

Het echtpaar zou uitgebreide verklaringen hebben afgelegd over wapens die door de groep naar Brussel zijn gesmokkeld. Ook zouden zij details over een oefening met wapens in het Amsterdamse bos hebben gegeven.

Tijdens een getuigenverhoor vorige week is de man in vermomming verschenen, schrijft het ochtendblad. De rechter-commissaris die het verhoor afnam, zou de man hebben gemaand zijn pruik af te doen, omdat de aanwezige verdachten de identiteit van het echtpaar al lang kennen. Hij hoefde de verdachten niet aan te kijken, schrijft de krant.

Dreigingsanalyse

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie wil volgens het dagblad niet zeggen waarom het echtpaar wordt beveiligd. "Daar doen wij nooit mededelingen over." Wel wil de woordvoerder kwijt dat de beslissing is genomen op basis van een dreigingsanalyse van het Korps Landelijke Politiediensten.

Eerder zou het echtpaar, dat ook verdachte is, hebben verklaard erg bang te zijn. De man zou tijdens het Hofstadproces niet samen met El F. in de rechtszaal hebben willen zitten. Zijn vrouw zei eerder dat El F. haar in België heeft bedreigd met een vuurwapen.

Leugenaars

Nouridinne el F. werd vorige maand tot vijf jaar cel veroordeeld in het proces tegen de Hofstadgroep. Hij werd in juni vorig jaar opgepakt met een machinepistool op zak. De verdachten in de Piranha-zaak hebben het echtpaar volgens het ochtendblad afgeschilderd als 'leugenaars'. Samir A. zou de man 'een vriend van het OM, een acteur' hebben genoemd.

De zaak wordt in april voortgezet met een zogeheten regiezitting. De inhoudelijke behandeling staat voor begin juli gepland.