BUENOS AIRES - Koningin Beatrix begint donderdagmiddag met prins Willem-Alexander en diens van oorsprong Argentijnse vrouw Máxima in Buenos Aires aan een driedaags staatsbezoek aan Argentinië.

Na een ceremoniële ontvangst op het vliegveld, met de volksliederen en saluutschoten, arriveert het gezelschap in het centrum van de Argentijnse hoofdstad, waar het wordt opgewacht door president Néstor Kirchner en zijn echtgenote Christina Fernandez de Kichner.

Dwaze Moeders

Als allereerste programma-onderdeel daarna staat een bezoek gepland aan een tentoonstelling over mensenrechten van de Anne Frank Stichting, in de Banco Nacional aan de bekende Plaza de Mayo, waar nog altijd Dwaze Moeders aandacht vragen voor hun onder de dictatuur verdwenen familieleden. De tentoonstelling 'Anne Frank; een geschiedenis voor vandaag' was al eerder in Argentinië te zien en trok toen 150.000 bezoekers.

Aan de nieuwe versie werken overheid, mensenrechtenorganisaties èn politie mee. De tentoonstelling toert langs politiescholen. Agenten in opleiding krijgen mede hierdoor kennis en kunde aangereikt over mensenrechten. Het verhaal van Anne Frank maakt ook in Argeninië discussies over discriminatie, vervolging, tolerantie en vrijheid los, zeggen de organisatoren.

Coup

Aan de huidige expositie zijn zes panelen toegevoegd over Argentinië na de coup van 1976, de geschonden mensenrechten tijdens het Videla-regime, waarvan prinses Máxima's vader deel uitmaakte, de overgang naar een democratie en de verhouding tussen politie en burgers. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit onderdeel gefinancierd.