NEW YORK - De volledige Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Iran woensdag opgeroepen de verrijking van uranium binnen dertig dagen te staken. De verklaring over de nucleaire ambities van het islamitische land kwam na bijna drie weken onderhandelen.

De resolutie onderstreept ook "het specifieke belang van het herstel van volledige en aanhoudende opschorting van alle activiteiten voor verrijking en opwerking van uranium, inclusief onderzoek en ontwikkeling."

Kernprogramma

Wanneer Iran meewerkt met het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) zou een dergelijke opschorting "leiden tot een diplomatieke oplossing die een Iraans kernprogramma garandeert dat uitsluitend is bedoeld voor vreedzame doeleinden", aldus de resolutie.

Westerse lidstaten van de raad hadden de resolutie over Iran milder opgesteld in een poging de steun van Rusland en China te krijgen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de vaste leden van de Veiligheidsraad ontmoeten elkaar donderdag in Berlijn om de verdere strategie ten opzichte van Iran te bepalen.

Het kernprogramma van Iran is omstreden. Teheran beweert dat het uranium verrijkt om kernenergie te kunnen opwekken, maar de internationale gemeenschap vreest dat het land een kernbom wil ontwikkelen.