DEN HAAG - Defensie heeft twee soldaten eerste klasse van de landmacht geschorst die weigeren om naar de Afghaanse provincie Uruzgan te gaan. Bij de marechaussee is aangifte gedaan wegens "weigeren van dienst" en ze zitten inmiddels geschorst thuis, aldus woensdag een woordvoerder van de landmacht.

De landmacht neemt de zaak zeer serieus op. "Militairen die een opdracht van de politiek weigeren, dat is onacceptabel", aldus de woordvoerder. Het weigeren van dienst kan een reden zijn voor ontslag.

Er komt een commissie die de soldaten zal horen over hun beweegredenen. De twee militairen, van het 44e pantserinfanteriebataljon en van het Bevo-transportbataljon, zouden in juli naar Uruzgan worden uitgezonden.

De twee soldaten zijn tot nog toe de eersten die formeel geweigerd hebben naar Afghanistan af te reizen. Volgens vakbonden zijn er meer militairen die niet willen, maar dat wordt door de landmacht ontkend. "We hebben eerder militairen die teleurgesteld zijn dat ze niet op de lijst staan om naar Uruzgan te gaan", aldus de woordvoerder.