AMERSFOORT - De politie heeft woensdagochtend vijf jongens aangehouden uit de kring rond de 16-jarige jongen die zaterdag in Amersfoort werd doodgeschoten. Aanleiding voor de arrestaties waren bedreigingen die de jongens hadden geuit aan bekenden van de dader, zo meldde de politie woensdag.

De jongeren, in de leeftijd van 16 tot 18 jaar, zijn woensdagmiddag na verhoor weer vrijgelaten. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

De politie sloeg ze in de boeien tijdens invallen in twaalf woningen in Amersfoort. Doel van de invallen was het vinden van wapens. De actie leverde één echt vuurwapen op, delen van een vuurwapen en twee nepvuurwapens, die volgens de politie niet van echt te onderscheiden zijn.

Stille tocht

Honderden mensen hebben woensdagavond deelgenomen aan een stille tocht in Amersfoort, ondanks dat burgemeester Van Vliet de tocht op het laatste moment afblies. Volgens de politie herdachten tussen de vijf- en achthonderd mensen tijdens de tocht een 16-jarige jongen die zaterdag in het centrum van de stad werd neergeschoten.

De politie zei na afloop van de tocht op een persconferentie dat op het laatste moment "signalen binnenkwamen" waardoor "de veiligheid van deelnemers aan de tocht niet gegarandeerd kon worden". Er zou sprake zijn van "dreiging van vuurwapengeweld tegen het publiek", aldus een woordvoerder. De politie wilde niet verder op de dreiging ingaan.

De politie en de gemeente hadden eerder op de dag besloten de stille tocht door te laten gaan, ondanks de spanningen tussen jongeren in de stad. In eerste instantie zette de politie vijftig agenten in, gedurende de avond werden nog eens vijftig agenten opgeroepen.

Vader

Ondanks het afblazen van de tocht hield de vader van het slachtoffer, zoals gepland, op de plek waar zijn zoon werd doodgeschoten een toespraak. Hij uitte felle kritiek op justitie en gaf aan niet te begrijpen waarom de vermoedelijke dader niet opgepakt is, na een melding dat hij een wapen had. Ook was de vader het hartgrondig oneens met het besluit de stille tocht voor zijn zoon op het laatste moment af te blazen.