TILBURG - De politie is sinds woensdagmorgen in de districten Tilburg, Bergen op Zoom, Breda en Oosterhout bezig met een grote actie tegen hennepteelt. In totaal zet de politie 218 agenten in die 83 verdachte adressen moeten bezoeken.

Om 17.00 uur had de politie al 39 kwekerijen opgerold. Die varieerden van kleine huiskwekerijen tot professioneel ingerichte kwekerijen in onder meer Roosendaal en Strijbeek. De politie trof 11.000 planten en stekjes aan en pakte 31 verdachten op. Er zijn ook enkele vuurwapens gevonden, een stroomstootwapen en een lading gestolen fietsen.

De actie begon woensdagochtend omstreeks 07.30 uur en gaat nog tot diep in de avond door, kondigde de politie aan. Ook medewerkers van woningbouwcorporaties, het energiebedrijf en de fiscus doen mee aan de operatie.

Zware criminaliteit

Volgens korpschef F. Heeres raakt hennepteelt steeds meer verweven met zware criminaliteit. Onderlinge ripdeals en berovingen komen vaak voor. Vorig jaar werd een Bredase vrouw vermoord, omdat zij wilde breken met de hennepwereld. Met de actie van woensdag wil de politie niet alleen de kwekerijen oprollen, maar ook achtergrondinformatie verkrijgen om de georganiseerde criminaliteit beter te kunnen aanpakken.

Het aantal incidenten dat met hennepteelt te maken heeft, verdubbelt sinds 2001 jaarlijks in de regio Midden- en West Brabant. Vorig jaar heeft de politie in het gebied 750 kwekerijen ontmanteld. De politie zal daarom nog intensiever gaan inzetten op het aanpakken van hennepkwekerijen.

Samenwerking

Heeres benadrukte dat daarbij de samenwerking tussen de zuidelijke provincies onderling en België steeds belangrijker wordt. "Je ziet een verschuiving van hennepkwekerijen naar België. Daarom is het goed dat we een convenant voor internationale politiesamenwerking met dat land hebben", aldus Heeres.

De actie van woensdag is een van de vier regiobrede acties die de regiopolitie voor 2006 heeft gepland. De volgende wordt 'Pay Day'. Dan zullen op één dag zoveel mogelijk openstaande boetes worden geïnd. Het oprollen van hennepkwekerijen zal wel op lokaal niveau doorgaan.