DEN HAAG - Het hernieuwde onderzoek naar de Deventer moordzaak duurt langer. Het zogeheten oriënterend vooronderzoek, dat het Openbaar Ministerie in januari begon, is nog in volle gang. Dat heeft het college van procureurs-generaal woensdag bekendgemaakt.

Het onderzoeksteam, geleid door de hoofdofficier van justitie van het parket Zwolle-Lelystad, heeft dinsdag voor het eerst verslag gedaan aan het college over de huidige stand van zaken.

Volgens een woordvoerder van het college zijn de onderzoekers nog niet toe aan het trekken van conclusies. Op een aantal punten dient verder onderzoek te worden verricht, aldus de woorvoerder. Welke punten dat zijn, blijft in het belang van het onderzoek voorlopig binnenskamers.

Louwes

De Deventer moordzaak draait om de gewelddadige dood van de weduwe Wittenberg (60). Zij werd in september 1999 in haar woning in Deventer vermoord. Fiscaal-jurist Ernest Louwes, destijds executeur-testamentair van de weduwe, werd voor de moord veroordeeld tot twaalf jaar cel. Ook het herzieningsproces mondde uit in een veroordeling van Louwes.

DNA-sporen

Het hart van het bewijs in het herzieningsproces werd gevormd door een aantal DNA-sporen op de blouse van het slachtoffer. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stelde vast dat deze sporen afkomstig waren van Louwes en dat deze waarschijnlijk door toepassing van geweld op het kledingstuk waren terechtgekomen.

De Britse evenknie van het NFI bestudeert momenteel de uitkomsten van dat DNA-onderzoek, op verzoek van de advocaat van Louwes, G.J. Knoops. Het kan zijn dat de resultaten van het Britse onderzoek aanleiding geven tot nader onderzoek in Nederland, aldus het college van pg's. Het is daardoor onduidelijk wanneer het hernieuwde onderzoek in de geruchtmakende zaak kan worden afgerond.

Maurice de Hond

Het oriënterend vooronderzoek van het OM is voortgekomen uit een campagne ten gunste van Louwes, van een groep particulieren die overtuigd zijn van zijn onschuld. Opiniepeiler Maurice de Hond is het gezicht geworden van deze actie. Volgens hem is niet Louwes maar de toenmalige klusjesman van de weduwe de dader. De Hond meent dat hij het OM heeft voorzien van sterk bewijs tegen de klusjesman. Hij reageerde woensdag zeer ontstemd over het feit dat het onderzoek meer tijd in beslag gaat nemen.