VLAARDINGEN - Ongeveer tien kinderen van christelijk basisschool 't Ambacht in Vlaardingen zijn woensdagmorgen onwel geworden na een uur gymnastiekles. Ook zeven medewerkers van een naburige apotheek aan de Van Hogendorplaan zijn naar het ziekenhuis gebracht, nadat zij onpasselijk waren geworden.

Metingen van de milieudienst DCMR hebben nog geen oorzaak uitgewezen. Gemeente en hulpdiensten tasten nog in het duister.

De hulpdiensten sloegen woensdagmorgen rond 10.30 uur groot alarm. Brandweer, GGD en politie rukten massaal uit naar het schoolgebouw waar zowel ' t Ambacht als de Jan Ligthartschool zijn gevestigd. In allerijl werd het schoolgebouw ontruimd en de weg langs de school afgesloten.

Riolering

Burgemeester T. Bruinsma van Vlaardingen die steeds bij de school aanwezig was, zei 's middags na overleg dat niet duidelijk is wat de oorzaak is. "We concentreren ons nu op de riolering, omdat in de apotheek verderop personeel ook onwel is geworden. Ze hadden dezelfde verschijnselen als de schoolkinderen", aldus Bruinsma.

Van de tien schoolkinderen zijn er 's ochtends vijf overgebracht naar het ziekenhuis. De anderen zijn opgevangen en onderzocht in een aangrenzend schoolgebouw. Alle ouders hebben een brief gekregen waarin ze het advies krijgen de kinderen goed in de gaten te houden. De klachten variëren van hoofdpijn tot misselijkheid en diarree.

Gymles

De kinderen van groep 8a van 't Ambacht kregen woensdagochtend gymles in een oude gymzaal aan de Meidoornstraat. Zij werden onwel, nadat ze weer op school waren aangekomen. Andere klassen van de school hadden ook gymles genoten, maar ondervonden geen last. Zij hadden maar een halfuurtje in de zaal doorgebracht, de slachtoffertjes een uur.

Metingen

De DCMR Milieudienst Rijnmond verrichtte metingen in zowel de gymzaal als in het eigenlijke schoolgebouw, een nieuw pand. Volgens burgemeester Bruinsma deed zich afgelopen vrijdag een soortgelijk incident voor in de school. Een aantal kinderen werd niet goed , maar hoefde niet naar het ziekenhuis. Ook toen werden metingen verricht, maar die wezen niets uit.

De leerlingen van beide scholen mogen donderdag weer naar school. Artsen van de GGD zijn de gehele dag aanwezig om hun gezondheid in de gaten te houden.